Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

Koiran anaalirauhaset sijaitsevat peräaukon molemmin puolin noin kello 7 ja 5 kohdalla. Normaalisti anaalirauhaset tyhjenevät koiran ulostaessa, eikä omistajan tarvitse tyhjentää niitä käsin. Erite on aina voimakkaan hajuista.

 

 Jos rauhaset eivät pääse tyhjenemään normaalisti, ne saattavat tulehtua. Tällöin erite muuttuu usein paksummaksi, jopa rakeiseksi, vihreän mätäiseksi, veriseksi ja vieläkin pahemman hajuiseksi. Koira saattaa hangata takapäätään alustaan ja nuolla sitä ahkerasti. Tila on kivulias ja saattaa kehittyä anaalirauhasen paiseeksi.

 

Mikäli epäilet koirallasi anaalirauhasvaivaa, varaa vastaanotolta aika tarkastukseen. Moni selkäkipuepäily onkin osoittautunut anaalirauhasen tulehdukseksi. Tulehtuneet anaalirauhaset tyhjennetään ja huuhdellaan klinikalla. Eläinlääkäri määrittelee lääkehoidon ja muun jatkohoidon tarpeen. Joillakin koirilla anatominen poikkeavuus vaikeuttaa anaalirauhasen tyhjentymistä. Tällöin tyhjenemistä saatetaan joutua toistuvasti auttamaan käsin tai anaalirauhaset poistamaan operoimalla.

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?