Miten haavaa hoidetaan?

Haavanhoidon tavoitteena on pitää haava kuivana, puhtaana ja mahdollisimman hapekkaassa ympäristössä. Tärkeää on estää haavan nuoleminen ja raapiminen. Leikkaushaava paranee parhaiten avoimena, kun taas vuotava haava tulee sitoa. Tulehtunut haava punoittaa, turvottelee, voi haista pahalle ja erittää. Side ei saa hautoa haavaa ja se pitää vaihtaa tiheästi, yleensä 2 kertaa päivässä. 

 

Mikäli haava erittää on sitä hyvä suihkutella lämpimällä vedellä useita kertoja päivässä 5-10 minuuttia kerrallaan. On tärkeää, että kaikki kuivunut erite ja kuollut kudos poistuvat haavasta suihkuttelun aikana. Jos side on tarttunut eritteeseen, sitä ei pidä repiä irti, vaan irrotella liottelemalla kudosvaurion estämiseksi.  Tulehtunut haava desinfioidaan laimennetulla Betadine®-liuoksella (1:10). Haava kuivataan huolellisesti. Karvat on hyvä ajella 2 cm marginaalilla haavasta. Apteekeista on saatavilla hyviä haavasiteitä, jotka ovat imukykyisiä, eivät tartu haavaan ja tarjoavat haavalle kuivat ja hapekkaat olosuhteet parantua.

 

Jos haava on suuri tai tulehtunut, vaatii se eläinlääkärin hoitoa. Muussa tapauksessa riittää huolellinen kotihoito. Oleellisinta on riittävä huuhtelu mahdollisimman nopeasti haavan syntymisen jälkeen ja säännöllinen haavan hoito.

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?