Miten usein madotan lemmikkini?

Kaikilla lemmikeillä on / voi olla sisäloisia. Kissat ja koirat saavat tartunnan jo emoltaan, eikä niistä päästä kokonaan eroon ahkerallakaan lääkinnällä. On jopa esitetty että tietty määrä sisäloisia vahvistaa elimistön puolustusjärjestelmää.

 

Säännöllisillä sisäloishäätölääkityksillä pystytään loisten määrä pitämään kurissa. Lääkevalmiste ja antotiheys valitaan lemmikin elinolojen mukaan. Esimerkiksi vain sisätiloissa asustelevalle lemmikille riittää pelkästään suolinkaisiin tehoava lääkevalmiste, kun taas metsästävä kissa tai koira tarvitsee ainakin ajoittain lääkkeen joka tehoaa myös heisimatoihin. 

 

Pentuvaiheessa sisäloishäätö on syytä toteuttaa 5 kertaa kahden viikon välein, näin estetään emolta saatujen suolinkaistoukkien pesiytyminen elimistöön.  Sen jälkeen, ensimmäisen elinvuoden aikana noudatetaan tiheämpää ohjelmaa; lääkitys 3 kuukauden välein.

 

Yli yksi -vuotiaat kissat ja koirat suositellaan madotettavan kahdesti vuodessa.

 

Ulkomailla matkustelevien on kiinnitettävä erityistä huomiota loishäätöihin, ulkomailta mukaan saattaa tarttua mm. ekinokokki tai sydänmato, sekä kirppuja, joita Suomessa ei tällä haavaa esiinny.

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?