Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

Maha- suolikanavan oireet ovat kissoilla ja koirilla hyvin yleisiä. Useimmiten ne johtuvat jätteiden, liian rasvaisen tai muuten sopimattoman ruuan syömisestä, liian isojen palojen hotkimisesta, vierasesineen syömisestä, karvojen nielemisestä tai tarttuvasta bakteeri- tai virustaudista. Häiriö korjautuu useimmiten kolmen päivän kuluessa. Tukihoitona lemmikille annetaan maitohappobakteereja, pektiiniä ja kaoliinia sisältävää ravinnelisää (esim. Canicur®, Aptus Attapectin®). Lemmikin nesteensaannista on huolehdittava ja ruokinta sovitetaan oireiden mukaan. Terveellä aikuisella koiralla voidaan pitää alkuun yksi nestepaastopäivä, jolloin annetaan ainoastaan vettä ja ravintolisää, ei ruokaa. Sen jälkeen keitetään puuroriisiä runsaassa vedessä ylikypsäksi ja annetaan aluksi pelkkää keitinvettä. Mikäli oksentelu ei enää jatku, annetaan myös riisiä. Kolmantena päivänä, jos tilanne on edelleen korjaantumaan päin, lisätään riisin ja keitinveden joukkoon raejuustoa ja keitettyä vähärasvaista lihaa tai kaupallista ruoansulatusongelmiin tarkoitettua ruokaa. Tarjoa kädenlämpöistä ruokaa useita pieniä annoksia päivässä. Palaa normaaliin ruokaan hitaasti, noin kahden viikon kuluessa, sillä herkistynyt ruoansulatuskanava ärtyy helposti uudelleen. Ärtynyt suolen limakalvo voi antaa pieniä määriä punaista verta ulosteeseen, tämä ei yleensä ole hälyttävä merkki. Tukihoitoon kuuluu tärkeänä osana myös lepo.

 

Oksentelu ja ripulointi on oireena myös muutamassa vakavassa, nopeaa hoitoa vaativassa tilassa, kuten esimerkiksi mahalaukun kiertymä, suolen tukos tai vierasesine maha-suolikanavassa. Näihin liittyy usein voimakkaat, jatkuvat kivut, jotka ilmenevät rauhattomuutena, läähättämisenä ja jäykkänä liikkumisena. Voimakas oksentelu ilman oksentamista ennakoivaa pahoinvointia ja ”pumppausta” on myös huono merkki, samoin jatkuva oksentelu jokaisen syönti- / juontikerran jälkeen ja niitä ilmankin.

 

Useimmiten lemmikin oksennus- ja ripulitauti menee ohitse muutamassa päivässä hyvällä oireenmukaisella hoidolla. Vastaanotolle on kuitenkin syytä tulla, jos lemmikille ei saada menemään nestettä riittävästi (noin 0,5-1 dl / elopainokilo + ulosteen ja oksennuksen mukana elimistöstä poistunut nestemäärä) tai jos lemmikillä on kuumetta (yli 39 °).

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?