Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?

Rokottamalla torjutaan vaarallisia ja herkästi tarttuvia tauteja. Tartunnan voi saada jopa ilman eläinten välistä kontaktia ja kuolleisuus on korkea. Mitä enemmän sairastuneita yksilöitä on sitä enemmän on myös taudinaiheuttaja mikrobeja aiheuttamaan uusia tartuntoja.  Rokotuksen voima piileekin kollektiivisessa vastuussa. Useita sairauksia on saatu näennäisesti kitkettyä maailmasta massarokotusten avulla (nk. laumaimmuniteetti). Kuitenkin ne puhkeavat herkästi epidemioiksi alueilla, joiden populaation rokotussuoja on puutteellinen.

 

Suomessa kissojen tavallisimmat rokottamalla torjuttavat tarttuvat taudit ovat kissarutto (=panleukemia) ja herpes- ja kalikiviruksen aiheuttamat kissanuhat, sekä ihmisiinkin tarttuva raivotauti, vesikauhu eli rabies.

 

Koirilla torjutaan penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoripulia , kennelyskää ja rabiesta. Koirien kausiflunssalla; kennelyskällä on useita aiheuttajia. Perusrokotteeseen sisältyvä kennelyskäkomponentti antaa suojan vain vuodeksi, siksi riskiryhmien yksilöt sekä tartunnalle erityisen paljon altistuvat koirat (massatapahtumat) on syytä rokottaa vuosittain.

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?