verta virtsassa

Kaikilla lemmikeillä veri virtsassa yhdistyneenä kipuihin on hälyttävä merkki. Vastaanottoaika varataan mahdollisimman pian. Virtsanäytteen voi toimittaa vastaanotolle jo ennen lemmikin kanssa tuloa, näin tutkimuksen tulos on valmis ja eläinlääkärin käytettävissä tutkimishetkellä.

 

Kissan pissassa esiintyvä veri on usein merkki virtsatietulehduksesta ja/tai virtsakiteistä. Sairaus vaatii virtsanäytteen tutkimisen ja hoidon määräämisen klinikalla. Tila voi olla todella kivulias ja saattaa johtaa virtsatietukokseen, joka on hengenvaarallinen tila. Vastaanotto aika pitää varata mahdollisimman pian. Kissan pissanäytteen otto saattaa onnistua kotona työntämällä teevati pissaavan kissan alle tai  levittämällä muovi hiekkalaatikkoon ja keräämällä pissa siitä puhtaaseen astiaan. 

 

Vanhenevan uroskoiran tavallinen vaiva on eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu, joka ahtauttaa virtsaputkea ja saattaa antaa verta virtsaan. Siihen saattaa liittyä myös eturauhasen tulehdus, jonka vuoksi koira on hyvä tutkia. Jos virtsatessa ei näytä olevan kipua, voi tutkimukseen tulla muutaman päivän sisällä oireen huomaamisesta.

 

Narttukoirilla kohdun verinen vuoto kiiman aikaan näkyy myös virtsassa. Muuna aikana esiintyvä verivirtsaisuus on merkki virtsatie- tai kohtutulehduksesta ja hoitoon on syytä hakeutua mahdollisimman nopeasti.

Usein kysyttyä:
 

- Missä iässä kissan ja koiran voi steriloida / kastroida?

- Kuinka puhdistan kissan tai koiran korvat?

- Miten haavaa hoidetaan?

- Onko vaarallista jos kissan tai koiran virtsassa on verta?

- Pitääkö anaalirauhaset tyhjentää?

- Varaanko ajan eläinlääkärille, kun kissa tai koira ripuloi ja oksentaa?

- Pitääkö kissan ja koiran hampaat pestä?

- Miten usein madotan lemmikkini?

- Tarvitseeko lemmikkini rokotuksia?